Olijvenroute Gandria

7 juni 2012

Wandel- en olijvenroute in Gandria / Sentiero dell’olivo

Vandaag gaan we het olijvenpad (sentiero dell’olivo) wandelen van Castalogna naar Gandria. In plaats van met de auto te gaan (we hadden geen vignet voor reizen door Zwitserland en het olijvenpad ligt toevallig in Zwitserland) gingen we met de bus. In bar Martino kun je bustickets kopen richting Lugano en v.v. Bij de VVV in Porlezza is een route van het olijvenpad (gratis) verkrijgbaar in Engels, Duits en Italiaans (voor de liefhebbers). Tegenover de VVV in het centrum van Porlezza hoort een bushalte te staan, maar bij gebrek hieraan kun je wachten bij een bloembak, waar wonder boven wonder de bus richting Lugano gewoon stopt.

Met gevaar voor eigen leven zaten we achter in de bus, want een Italiaanse buschauffeur heeft en neemt overal voorrang; toeterend door een tunnel en supersmalle straatjes, hopend dat een tegenligger de signalen oppikt en wacht totdat de bus voorbij scheurt, of, anders, de tegenligger gaat in z’n achteruit en laat de bus alsnog als eerste doorrijden. Nu zullen er ongetwijfeld onder de Italiaanse buschauffeurs ook heren in het verkeer zijn, maar die hadden wij niet getroffen.

Maar, de buschauffeur zette ons keurig af langs de hoofdweg in Castalogna en daar vonden we al snel, met behulp van het routekaartje, de aangegeven route. Langs het meer van Lugano, een prachtige route, gemakkelijk te belopen, mooie vergezichten, knusse steegjes, kleine parkjes, natuurlijk veel olijvenbomen. En vooral schoon, dat valt op. Nergens zwerfafval, zelfs een schoon toilet onderweg langs dit olijvenpad. Gepicknickt onder een brug (met bankjes) vlakbij een indrukwekkende rots, waar je de “jaarringen” van kunt tellen. Waar de sentiero dell’olivo overgaat in sentiero di Gandria, staan bakfietsen langs de kant, die aan de bewoners van Gandria toebehoren. Blijkbaar zijn de smalle steegjes alleen te bereiken met een fiets, waar de boodschappen in kunnen worden vervoerd.

Langs het olijvenpad staan informatieborden over alles wat met olijven te maken heeft. In Gandria eindigt uiteindelijk het olijvenpad en daar hebben we de bus weer genomen terug naar Porlezza.

Ingeborg © 2012

foto’s © 2012 Hanneke

Beschrijving van een wandeling aan het Luganomeer door de dorpjes San Mamese, Puria en Castello.